Uitkomsten

Met maar liefst 41 diverse buurtgenoten is bij The Grand nagedacht over vier onderwerpen en zijn diverse initiatieven kort gepresenteerd:

Alternatief voor Vuurwerkshow

Een duurzaam Oud & Nieuw spektakel op de Wallen, hoe betrekken we daar de buurt bij? Hier zijn verschillende ideeën voor geopperd, maar ook kwam de vraag op of mensen wel betrokken willen worden. Het kan ook lekker zijn als de show gewoon wordt aangeboden.

Buurtbeurs

Welk soort winkels en horeca willen we in de buurt? Een aantal suggesties zijn een winkeltje voor zuur en inmaak, een gaarkeuken waar je een voordelige daghap kunt eten of met eigen pan afhalen, een doe-het-zelf zaak en de terugkeer van de HEMA. Ook blijkt dat de sociale onderneming de Boshalte naar deze buurt wil verhuizen als er een geschikte grote locatie is.

Afval

Voor de aanpak van afval zijn verschillende concrete ideeën gedeeld en geopperd. Afval op afspraak laten ophalen achter de voordeur, een vliegende kiep die continu rondrijdt op de Wallen voor grofvuil, een GREENBOX inzetten om bewoners pro-actiever te betrekken, varende containers omdat er op land weinig plek meer is en de inzet van een App die wél werkt. Wie wil er in de projectgroep van Marcel Stiphout die hieraan werkt vanuit de gemeente?

De Historie Koesteren en Delen

Om alle historische kennis in en over de buurt meer uit te dragen, zijn er twee ideeën bedacht. Een tweemaandelijkse Grote Oude Binnenstad Tour met telkens een ander onderwerp. En voor de jeugd gebruik maken van speelse vormen zoals een quiz, lezing of speurtocht. De vraag is nu nog: Wie wil hier een trekkersrol in spelen?

En dan waren er nog vijf korte presentaties en oproepen:

  1. Kees van The Grand is benieuwd hoe de buurt aankijkt tegen (over)toerisme, sustainability en wat we van hen verwachten.
  2. Neil zoekt voor het kunstproject Sporen van een gesprek mensen die hun verhaal willen delen.
  3. Lesley vertelde over de nieuwe club voor de buurt Plan 40 die gaat komen op twee locaties rond de Warmoesstraat, met verschillende functies en evenementen en een platform Kanaal 40. Ideeën welkom!
  4. Heleen zoekt voor de Open Ateliers locaties (panden/etalages) in de Nieuwmarktbuurt waar kunst kan worden tentoongesteld.
  5. Daan is benieuwd naar projecten waaraan ROC studenten Sociaal Werk aan kunnen meewerken, die in de buurt een hybride leertraject komen volgen.

Tenslotte nog deze tip:
Komt allen naar Fonds voor Centrum Live op 11 oktober bij Mezrab. En bepaal mee welke pitcher €1.500 krijgt om hun plan voor het centrum uit te voeren.