Uitkomsten

Voor het eerst werden we verwelkomd in de mooie muziekzaal van Splendor. We hadden het over eenzaamheid en nieuwkomers in onze buurt en er werden een aantal oproepjes gedaan. De volgende Stadshart Top is op dinsdag 13 september. De exacte tijd, locatie en thema’s volgen. Aanmelden kan nu alvast via Floortje of Elena

Hieronder beknopt wat we bespraken en vervolgacties:

Doorpraten over eenzaamheid in de buurt

Aan het einde van de tafelsessie konden we concluderen dat er tijd te kort was voor dit onderwerp; er kwamen persoonlijke verhalen langs, ideeën werden uitgewisseld en er werd een aanzet gemaakt om ze daadwerkelijk uit te gaan voeren. Denk aan preventieve acties als buurtbarbecues, projecten met kinderen, workshop hoe groet je je buren. Maar ook een awareness campagne om het taboe te doorbreken en laagdrempelige aanspreekpunten in de wijk die een kort lijntje hebben met hulpverlening. Een groepje heeft zich opgegeven om hier verder over in gesprek te gaan, zij ontvangen binnenkort een mail. 

Workshop Mokums Groeten

Een werkgroepje gaat aan de slag met de workshop ‘hoe groet je een buur’, met als startpunt het Buurtfestival op 25 september en wellicht toewerken naar een Flashmob richting de Week tegen de eenzaamheid. Meedenken/doen? Mail dan Gerbina.  

Nieuwe buren op het Marineterrein

Twee groepen hebben met elkaar gesproken over onze nieuwe buren; de vluchtelingen die in een tijdelijke COA locatie verblijven op het Marineterrein. Hoe kunnen wij als buurt ons steentje bijdragen? De betrokkenheid en het respect waarmee gesproken werd was mooi om te zien en misschien wel duidend voor de Stadshart Top. Beide groepen dachten dat een inventarisatie van de behoefte een eerste stap zou kunnen zijn. Ontmoeting tussen ons en onze nieuwe buren. Een aantal mensen hebben hun naam achtergelaten omdat zij open staan voor eventuele verdere betrokkenheid. Deze personen krijgen binnenkort nog een aparte mail met een eerste voorstel voor een vervolgstap. 

Extra oproepjes: 

Onderzoek – Kayleigh Bruijn: 

Voor mijn PhD aan de UvA doe ik onderzoek naar de ervaringen en interacties van bewoners en ondernemers in het Wallengebied en de Nieuwmarkt buurt. Bent u ondernemer of bewoner in dit gebied dan zou u mij heel erg helpen als ik u een paar vragen mag stellen. Als u hiervoor openstaat kunt u mij dat laten weten via telefoon (0643422281) of email: [email protected]. Hopelijk spreek ik jullie snel!

Kunst tegen eenzaamheid – Stefano en Yulia

“Graag nodigen wij u uit voor een muziektheatervoorstelling gefinancierd door Fonds voor Centrum in het kader van een initiatief Kunst Tegen Eenzaamheid. De voorstelling is op 23 juli op het dak van de Prins Hendrik Residentie. De deuren gaan open om 20:30 uur, de voorstelling begint om 21:00 uur.

Het adres is Prins Hendrikkade 82 A. Het dak bevindt zich op de 5e verdieping. De voorstelling heet “Dans van de Eenzaamheid” door Trio Açai & Carlos Lagoeiro. Het onderzoekt het thema van eenzaamheid door middel van (in dit geval Braziliaanse) muziek. (https://www.youtube.com/watch?v=3_NXD1AKRZw)

We willen u vragen om te denken aan iemand die u kent, een buurman, of een vriend, die zich misschien een beetje eenzaam of geïsoleerd voelt en deze persoon mee te nemen voor de avond. Als u van plan bent te komen, gelieve te RSVP’en op [email protected]
Als u op de hoogte wilt blijven van toekomstige evenementen op ons dak kunt u zich hier inschrijven https://mailchi.mp/1d5a8575fe66/9wwocip7zy  “

Pitchers gezocht: Fonds voor Centrum Live!

Fonds voor Centrum Live is het podium voor bewoners uit het centrum van Amsterdam. Een gezellige avond in Mezrab waar leuke, sociale ideeën voor de buurt worden gepresenteerd, met muziek en acts uit het Centrum. Wil jij op 11 oktober jouw buurtidee pitchen? Doe dan mee met Fonds voor Centrum Live! Meld je aan voor 15 augustus op fondsvoorcentrum.nl/live/